WordPress Thema aanpassen. 1

Een WordPress Thema

Een eigen website maken is tegenwoordig niet moeilijk meer. Met een CMS zoals bijvoorbeeld WordPress heb je zo een mooie, gemakkelijk te onderhouden website. Om de website het gewenste uiterlijk te gegeven zoek je een theme dat bij je wensen past. Je kunt kiezen uit een groot aantal gratis of betaalde themes, of je kunt er zelf een maken.

Als je voor het eerst in WordPress werkt kun je het beste beginnen met een gratis theme, hiermee kun je experimenteren zonder dat je een flinke investering hoeft te doen. Om het theme helemaal naar jou wensen te maken, kun je veel dingen aanpassen. De grootte en de kleur van bijvoorbeeld de letters, en het te gebruiken lettertype. Je kunt de kleuren van de knoppen en links aanpassen en hele nieuwe pagina’s toevoegen.

Een child theme maken.

Wat is een child theme?

Als je een theme wilt gaan aanpassen is het altijd verstandig om een zogenaamd child theme te maken. Dit kun je het gemakkelijkst doen door de One-Click Child Theme Plugin te installeren.

Deze maakt als het ware een nieuw theme, maar dan alleen uit de gewijzigde bestanden. De overige bestanden leen je van het hoofd theme. Dit is belangrijk, omdat het kan voorkomen dat als het originele theme een update krijgt, jou aangepaste bestanden dan worden overgeschreven. Ze zullen dan verdwijnen.

Opmaak aanpassen

style.css

De opmaak komt op verschillende plaatsen op een website terug. Je kunt dit per pagina telkens opnieuw instellen, maar dit kan best tijdrovend zijn. Daarom wordt de opmaak overzichtelijk bij elkaar gezet in het bestand style.css.

De One-Click Child Theme Plugin heeft hiervoor aangepaste nieuwe versie van gemaakt. Bij het laden van je website wordt eerst gekeken naar de originele style.css en daarna naar de aangepaste versie van het child theme. Alle opmaak die in de aangepaste versie staat, overschrijft daarvoor de opmaak uit de originele versie. Je hoeft in de originele versie dus niets te wijzigen of er regels uit te verwijderen.

PHP

In WordPress kun je nog veel meer aanpassen. Bijvoorbeeld het functions.php. Dit bestand bevat een aantal functies die de website nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Hier kun je zelf functies aan toevoegen door dit in een nieuwe functions.php te zetten in je child theme. Je kunt ook nieuwe pagina’s toevoegen met specifieke functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een contactpagina of een pagina met een index van alle onderwerpen op je website. Je kunt dit ook op een gemakkelijke manier doen, door plugins te zoeken die dit voor je doen.