Responsive Web Design

Responsive webdesign wil zeggen dat een website zich aanpassen naar de schermresolutie die een bezoeker van een website gebruikt. Of dit nu een desktop monitor is, een tablet, of een smartphone.

Het doel van responsive webdesign is dus om elke gebruiker, ongeacht wek apparaat ze gebruiken, een consistente bruikbare browse-ervaring te bieden. 

In meer specifieke termen betekent dit dal alle functies op elk apparaat hetzelfde moeten werken en zich op dezelfde manier gedragen. Dus bijvoorbeeld knoppen voor sociaal delen, tot aanmeldingsformulieren voor mailinglijsten, tot navigatiemenu's. 

Responsive webdesign wordt meestal toegepast voor 4 schermtypen namelijk:

  1. desktop
  2. laptop
  3. tablet en
  4. smartphone

Uw site testen op mobiele responsiviteit

Als je wilt weten hoe jou site mobiel reageert, kun je dit testen. Gelukkig zijn er online hulpmiddelen waarmee je kunt beoordelen hoe een site eruitziet en werkt op mobiele apparaten.

Een site waar je deze testen mee uit kunt voeren is: MobileTest.me 
Deze test uw site op zes populaire emulators voor mobiele apparaten, waaronder de Apple iPhone 5, HTC ONE, Nokia Lumia 920.

Om je site te testen, klik je op het mobiele apparaat waarin je bent geïnteresseerd en geef je de URL op van je site of pagina die je wilt testen. En binnen enkele seconden haalt de emulator de pagina op het apparaat op. Zelfs de paginakoppeling blijven actief, zodat je ook daadwerkelijk kunt surfen via de emulator.

Nog een site om je responsiviteit te is: Ben ik responsief

En je kunt natuurlijk ook nog Google's mobielvriendelijke test uitvoeren met hun eigen tool: Mobielvriendelijke test

Wat nu?

Als jou website op alle apparaten werkt, hoef je niets te doen, blijf gewoon werken aan het verbeteren van je site voor je huidige en toekomstige bezoekers.

Als je site niet goed werkt, heb je drie opties:

  1. Converteer het huidige ontwerp naar responsief. Dit zou wel eens meer moeite kunnen zijn dan het waard is.
  2. Gebruik een mobiel WordPress thema. Dit verslaat de belangrijkste responsieve ontwerpprincipes van consistentie en bruikbaarheid.
  3. Kies een nieuw mobiel-responsief thema of ontwerp. Hoewel dit niet de goedkoopste optie is, is het starten vanaf nul waarschijnlijk de enige optie die geen compromis van een soort vertegenwoordigt.

Als je besluit een nieuw mobiel-responsief thema te installeren hou dan deze 3 belangrijke overwegingen in gedachten:

  1. Is het gemakkelijk voor gebruikers om op uw site te navigeren?
  2. Is de inhoud gemakkelijk te lezen?
  3. Is het gemakkelijk voor gebruikers om uw calls-to-action te volgen?

Heb je hulp nodig bij het responsief maken van je website, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contact formulier.